Perico, primer semental de raça prienaica

Inicis

Hi havia una vegada...una il·lusió... un somni...una realitat.


Girola és un projecte que es comença a gestar la primavera del 2009.

Comença de la il.lusió de tres joves que volen continuar amb un ofici que s'està perdent, de contribuir en un paisatge pirinenc que s'abandona, de treballar amb una raça, la cabra pirenaica, que es troba en perill d'extinció.

Moni, Joan i Pepe engeguem amb les ganes de la joventut: aquest any hem començat per construir una nau a les afores del poble, al prat de Girola, d'aquí es d'on ve el nom. De moment ens dediquem a la cria de cabrits per carn i estem començant a ampliar el lot de cabra de raça pirenaica, de la qual volem arribar a tenir unes cent mares per poder oferir futures progenitores i sementals.

Aquesta raça encara la podem trobar en petits escamots que conserven poc de la seva puresa racial. Es pot veure en estat salvatge al mig Pallars, en els municipis de Rialp i Llavorsí i en estat domèstic en una explotació de cabrum a la localitat d'Arestui i la nostra al nord del Pallars Sobirà a València d'Àneu.

Les nostres primeres cabres d'aquesta raça arribaren el febrer del 2010 procedents d'explotacions del Pirineu d'Osca, on es conserva una millor puresa de la raça i on també hi ha una associació que es dedica a la conservació de la raça. ARACRAPI.



dilluns, 23 de juliol del 2012

Es millors amics del pastor.

Avui vos presentaré es nostres dos gossos de la granja; Ells són Nuca i Xic dos gossos que tot i  la seva joventut, apunten maneres.

Xic i Nuca

Nuca, é una gossa de casi bé dos anys, de raça border collie , descendeix d'una nissaga de gossos que s'han dedicat al maneig dels ramats desde els seus orígens. Va nèixer a casa Eugènia d'Alòs i va arribar a la nostra granja a principis de l'any 2011 amb només dos mesets de vida.
Nuca é una gossa amb falta de caràcter, encara que amb un gran instint per el bestiar. Al començament de tenir-la vam cometre l'error de dixar-la sola per dins la granja i es va familiaritzar amb el ramat, això ha fet que ens dificultés l'ensenyança i que li coste molt imposar-se as cabres punteres del ramat, prò poc a poc va treient caràcter, que li surt amb atres animals domèstics. Pel que fa a l'obediència, la gossa treballa prou bé, tot i que l'edat é curta.
Es Collies són animals molt intel·ligents, encara que amb un aprenetatge més lent que d'atres races de pastors.
Ara amb casi dos anys comence a treballar lluny del pastor i fent es feines d'arroplegar el bestiar, pro li falte força per portar-les fins al pastor. Continuarem treballant!

Nuca tombada en un prat al tanto del ramat 

Xic; é un mascle d'encara no un any que descendeix de nissagues de gossos de tura. La mare de Xic, Xispa, una gossa petanera que descendeix dels Collies de casa Eugènia, però mestissa i Mush,el pare, un mascle de fort caràcter de casa Sala amb molt bones aptituds pes vaques, però amb pocs dots per l'obediència.
Així que trobem en Xic el caràcter dels gossos de tura catalans.f Té un ort caràcter heretat del seu pare, i predisposició a l'obediència encara que é molt cabarrut. El gos se trobe a la part inicial de l'aprenentatge, ha començat a sortir amb el ramat i aprent es ordres amb el model de Nuca. Aquest estiu rarament pujarà a la  muntanya a veure el ramat i serà a la tardor quan tornarem a començar amb el seu aprenentatge treballant amb el ramat dins un tancat i el gos per fora, li hem vist la mancança de treballar amb el ramat com un grup i té tendència a escabotar animals del ramat
Esperem amb el temps, tenir un bon ajudant i així contrarrestar la falta de caràcter de Nuca.

Cala i el Xic iniciant-se al món pastoril

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada