Perico, primer semental de raça prienaica

Inicis

Hi havia una vegada...una il·lusió... un somni...una realitat.


Girola és un projecte que es comença a gestar la primavera del 2009.

Comença de la il.lusió de tres joves que volen continuar amb un ofici que s'està perdent, de contribuir en un paisatge pirinenc que s'abandona, de treballar amb una raça, la cabra pirenaica, que es troba en perill d'extinció.

Moni, Joan i Pepe engeguem amb les ganes de la joventut: aquest any hem començat per construir una nau a les afores del poble, al prat de Girola, d'aquí es d'on ve el nom. De moment ens dediquem a la cria de cabrits per carn i estem començant a ampliar el lot de cabra de raça pirenaica, de la qual volem arribar a tenir unes cent mares per poder oferir futures progenitores i sementals.

Aquesta raça encara la podem trobar en petits escamots que conserven poc de la seva puresa racial. Es pot veure en estat salvatge al mig Pallars, en els municipis de Rialp i Llavorsí i en estat domèstic en una explotació de cabrum a la localitat d'Arestui i la nostra al nord del Pallars Sobirà a València d'Àneu.

Les nostres primeres cabres d'aquesta raça arribaren el febrer del 2010 procedents d'explotacions del Pirineu d'Osca, on es conserva una millor puresa de la raça i on també hi ha una associació que es dedica a la conservació de la raça. ARACRAPI.



dimecres, 16 de maig del 2012

Tornem a posar el blog en marxa!

Molt bones a tothom!

Casi, casi fa un any de la última vegada que vaig penjar algo al Blog. pro per un últim any intensissím, i ja veureu perquè no hem tingut molt temps per dedicarnos-hi.

Girola continue amb la mateixa il·lusió o més que al començament; pel que fa al ramat aquest any ens ha anat molt bé, tret de tres cabres les altres ens han parit totes, assolint el record de naixements a la granja amb un total  de 54, Del quals 3 han mort, 7 han queda't per recria i la resta a escorxador.

Del 7 de recria n'hi ha 5 femelles i 1 mascle de raça pirenaica, i la cabrida blanca de l'any que serveix per poder-les veure de lluny quan estan a la muntanya. El mascle ha marxat de semental a una altra explotació.

Cabres de raça Pirenaica de la nostra explotació

Referent a la societat; Juan se postule com el successor de Macareno. Ha tornat a fer províncies i va arribar amb més canalla: Flora ,Fauna i Espurna tres cabrides de raça pirenaica que seran futures mares.
A més aquest any apart de català i manyo, es cabres també parlaran aranès, ja que hem comprat 7 cabres d'entre 2 i 5 anys a Unha.

Jo continuo fent de cabrer Mc. Giver ocupant-me del manteniment i consolidació de les construccions de la granja i aquest any, gracies a les ajudes que el PNAESM, dona a la seva zona d'influéncia hem istal·lat plaques solars per la il·luminació de la granja i futures inversions.


I la Moni és qui té la millor feina, i qui la fa més bonica o si no mireu aquesta foto, i quin tros de pastorassa que tenim, i això només amb 11 mesos.




Despres de casi un any ja n'hi ha prou, vos deixo una altra imatge, que mentre la mireu vull que sentiu la calor a la cara del sol caient de la tarde amb airet que baixe del port tot sentint es asquelles.




2 comentaris:

  1. I de Sandalio que se n'ha fet? és el semental que se n'ha anat a unaltra explotació?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No! No! Jesús a Sandalio encara el tenim, i agueta primavera ja ha fet feina!

      Ara hi ha 67 cabres i ja fan falta 2 mascles, i a partir de l'any que ve en farà falta un altre, pro haurem de portar sang nova.

      L'altre mascle é un germà de Sandalio.

      Elimina