Perico, primer semental de raça prienaica

Inicis

Hi havia una vegada...una il·lusió... un somni...una realitat.


Girola és un projecte que es comença a gestar la primavera del 2009.

Comença de la il.lusió de tres joves que volen continuar amb un ofici que s'està perdent, de contribuir en un paisatge pirinenc que s'abandona, de treballar amb una raça, la cabra pirenaica, que es troba en perill d'extinció.

Moni, Joan i Pepe engeguem amb les ganes de la joventut: aquest any hem començat per construir una nau a les afores del poble, al prat de Girola, d'aquí es d'on ve el nom. De moment ens dediquem a la cria de cabrits per carn i estem començant a ampliar el lot de cabra de raça pirenaica, de la qual volem arribar a tenir unes cent mares per poder oferir futures progenitores i sementals.

Aquesta raça encara la podem trobar en petits escamots que conserven poc de la seva puresa racial. Es pot veure en estat salvatge al mig Pallars, en els municipis de Rialp i Llavorsí i en estat domèstic en una explotació de cabrum a la localitat d'Arestui i la nostra al nord del Pallars Sobirà a València d'Àneu.

Les nostres primeres cabres d'aquesta raça arribaren el febrer del 2010 procedents d'explotacions del Pirineu d'Osca, on es conserva una millor puresa de la raça i on també hi ha una associació que es dedica a la conservació de la raça. ARACRAPI.



dilluns, 28 de maig del 2012

Arribada de les araneses.

Dimarts 22 de maig, desprès de la jornada laboral vam anar a buscar les 7 noves adquisicions de la nostra explotació.

Com podeu veure, no son de raça pirenaica, són cabres de que dos d'ells descendeixen de la raça i les altres venen de d'altres de diferents. Es ham batejat amb és noms de l'Aranesa, Pituna (que é com li dive el seu antic amo), Mascarada, Gessa, Barrina, Unha i Xicoïa.

Les cabres araneses amb primer pla.

El fet que hem decidit de comprar aguetes cabres é que a la tardor haurem de treuren unes quantes de treta, i necessitem fer front a les despeses. I com que anem guardant cabrides de raça pirenaica amb les altres anem pagant.

Teniom por per barrejar-les tard, però s'han adaptat prou bé i ràpid a la nova ramada i me semble que no tindrem cap problema  a l'hora de pujar-les al Gerber.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada