Perico, primer semental de raça prienaica

Inicis

Hi havia una vegada...una il·lusió... un somni...una realitat.


Girola és un projecte que es comença a gestar la primavera del 2009.

Comença de la il.lusió de tres joves que volen continuar amb un ofici que s'està perdent, de contribuir en un paisatge pirinenc que s'abandona, de treballar amb una raça, la cabra pirenaica, que es troba en perill d'extinció.

Moni, Joan i Pepe engeguem amb les ganes de la joventut: aquest any hem començat per construir una nau a les afores del poble, al prat de Girola, d'aquí es d'on ve el nom. De moment ens dediquem a la cria de cabrits per carn i estem començant a ampliar el lot de cabra de raça pirenaica, de la qual volem arribar a tenir unes cent mares per poder oferir futures progenitores i sementals.

Aquesta raça encara la podem trobar en petits escamots que conserven poc de la seva puresa racial. Es pot veure en estat salvatge al mig Pallars, en els municipis de Rialp i Llavorsí i en estat domèstic en una explotació de cabrum a la localitat d'Arestui i la nostra al nord del Pallars Sobirà a València d'Àneu.

Les nostres primeres cabres d'aquesta raça arribaren el febrer del 2010 procedents d'explotacions del Pirineu d'Osca, on es conserva una millor puresa de la raça i on també hi ha una associació que es dedica a la conservació de la raça. ARACRAPI.



dijous, 14 de juliol del 2011

Cabres de vacances

Desde fa cinc anys puiem es cabres a la zona del Gerber, aguet any com que l'hivern no ha sigut de molta neu i la primavera mos va ajudar amb el degel, gracies a unes calors primerenques, es amb puiat més aviat de lo de costum .

Així que el dia 18 de juny, amb Juanito, Ferran, Marc Bruna, Pere, que mos va acompanyar desde la Mare de Deu de les Ares, i un servidor mos vam ficar amb marxa i a les 6.00 h. del matí agafavom lo carrer del Port i per la vall de la Bonaigua fins arribar a les 11:00 h. a les saleres de la Coma de Don Jaume a la zona del Gerber.

Aguet any serà lo primer que desde que les puio al Gerber no estaràn soles, gaudiràn de la companyia des auvelles d'Andreu, i farem conlloc.
Només que  no se faràn gaire companyia, perque les unes estaran per una zona i les altres per un altra.


As bons ramats hi te que ve. Bons pastors i bons crestons, així que mireu quin orgull de germans, amb quin parell de feres. dequí cincuanta anys serem portada de la Barrufa, ja ho veureu. Ole, foto!


Bueno! I lo millor, que si algú no la coneix, vos presento la nova accionista de Girola C.B. La nena més guapa de tot lo món, i que conste que no me cau la baba! Je! je!
Mireu que guapa!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada