Perico, primer semental de raça prienaica

Inicis

Hi havia una vegada...una il·lusió... un somni...una realitat.


Girola és un projecte que es comença a gestar la primavera del 2009.

Comença de la il.lusió de tres joves que volen continuar amb un ofici que s'està perdent, de contribuir en un paisatge pirinenc que s'abandona, de treballar amb una raça, la cabra pirenaica, que es troba en perill d'extinció.

Moni, Joan i Pepe engeguem amb les ganes de la joventut: aquest any hem començat per construir una nau a les afores del poble, al prat de Girola, d'aquí es d'on ve el nom. De moment ens dediquem a la cria de cabrits per carn i estem començant a ampliar el lot de cabra de raça pirenaica, de la qual volem arribar a tenir unes cent mares per poder oferir futures progenitores i sementals.

Aquesta raça encara la podem trobar en petits escamots que conserven poc de la seva puresa racial. Es pot veure en estat salvatge al mig Pallars, en els municipis de Rialp i Llavorsí i en estat domèstic en una explotació de cabrum a la localitat d'Arestui i la nostra al nord del Pallars Sobirà a València d'Àneu.

Les nostres primeres cabres d'aquesta raça arribaren el febrer del 2010 procedents d'explotacions del Pirineu d'Osca, on es conserva una millor puresa de la raça i on també hi ha una associació que es dedica a la conservació de la raça. ARACRAPI.



dimarts, 22 de març del 2011

Primers cabrits de raça pirenaica

Després de les cubricions tardanes, cosa que ja els ha anat força bé, les cabrides de l'any passat ja han parit totes. Un total de tres mascles i cinc femelles. Els mascles a excepció d'un, aniran per carn, l'altre anirà per semental. I les femelles passaran a ser totes futures mares.
En principi totes les cabrides d'aquest any es quedaran a l'estiu a casa i no serà fins l'any que ve que pujaran al Gerber.
A més a més cabres de les que ja tenia també han portat cabrides de raça, però no tenen tanta puresa.
Comentari de prova

8 comentaris:

  1. Molt be aquest blog tan xulo!!! Per que ens aneu informant i puguem fer difusió!
    Jo proposo fer visites guiades a la Girola, ja que alguns encara no hi hem fet cap...i en tenim moltes ganes!
    Podem fer rutes turístiques: Girola-Gerdar
    Sort!!!

    ResponElimina
  2. Ole Moni! Us ha quedat molt guapo això del blog. D'aqui dos dies, fent tastets de formatge de pirenaica (D.O:balagueris-metonensis)i multiplicant cabrits.
    Felicitats per tot el projecte i molta força!!

    (Molt bé Maria Anna, aquesta és la filosofia, qualsevol cosa, que acabi passant pel Gerdar...)

    ResponElimina
  3. Ole Masoveraaa!!

    felicitats!! M'ha emcantat, quin bon projecte!
    jo m'animo a una visita guiada!

    Com van els embarassos?

    Jordi

    ResponElimina
  4. Meton's i Moni felicitats pel projecte ramader i pel bloc. Ara a fer força cabrits i cabrides.

    Ah, proposo que al cabrit que guardeu per semental li digueu "Sandalio" en honor a un cèlebre marrà que hi va haver a València...

    ResponElimina
  5. Moni!!
    Quina bona pinta que fa això de Girola!
    M'alegro molt de "veure't" tan engrescada i il·lusionada, espero que tot us surti bé ;)
    Em fa gràcia això de que dos dels mascles vagin per carn i un per semental: n'hi ha un que surt clarament guanyant! Pobres els altres!
    Molts petons i a veure si ens veiem aviat!(veure'ns sense cometes ara)
    Litus

    ResponElimina
  6. jo també vaig anar per semental. Qui vulgui una prova d'això, que s'esperi a novembre, jijiji... Molts petons pels 3!!!!!!!

    Roger.

    ResponElimina
  7. Quina munió de criances, en aquest poble! Anirem seguint els progressos de totes les criatures ;)

    Roger: ets el Roger que jo conec? Què passa el novembre? Tu també???

    Petonassos berguedans!

    Lídia

    ResponElimina
  8. Bones!


    Vaig sentir que hi havia ajudes per conservar la raça de cabra pirenaica catalana, em podríeu dir alguna cosa? O sabeu on podria aconseguir cabrits?

    Moltes gràcies per la info!
    Si sou tan amables contesteu-me via mail a bandoleralbanya@gmail.com

    ResponElimina